Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΥΠ.ΕΘ.Α.: Γνώριζαν οι κάτοικοι την επικείμενη καταστροφή ΒΔ της Χίου!


Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης απέστειλε επιστολή στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» με αφορμή τη στρατιωτική άσκηση στη Χίο και τις γενικευμένες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την περιβαλλοντική καταστροφή στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Ο κ. Μπεγλίτης εκφράζει την πρόθεση του ΥΠ.ΕΘ.Α. να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς για ευαίσθητα θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος  και αναφέρει πως είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες τοπικές αρχές (αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος Χίου) για τη συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση.


Διαβάστε τη σχετική επιστολή εδώ:


http://www.archipelago.gr/LinkClick.aspx?fileticket=_Fx6ft51DEM%3D&tabid=196
Το «Αρχιπέλαγος» τονίζει σε ανακοίνωση του ότι «οι κάτοικοι της περιοχής, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν έλαβαν καμία ενημέρωση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ακύρωσε κάθε προσπάθεια έγκαιρης αντίδρασης για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής, που υπέστη ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής». 



Το «Αρχιπέλαγος» απορρίπτει κάθετα οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής άσκησης με εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη και υπογραμμίζει την ανάγκη αναδιοργάνωσης του πλαισίου διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων, που αφορούν στη χρήση πραγματικών πυρών με βαρέα όπλα.

Τα υφιστάμενα πεδία βολής στα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τις προδιαγραφές ασφαλείας για την εκπαιδευτική χρήση των οπλικών συστημάτων νέας γενιάς.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα έχουν αναβαθμισμένη περιεκτικότητα σε βλαβερές ουσίες, γεγονός το οποίο αγνοούν, τόσο οι τοπικές κοινωνίες, που υφίστανται τις επιπτώσεις από την έκθεση σε αυτά, όσο και το προσωπικό του στρατού, που συμμετέχει σε ασκήσεις τέτοιας μορφής.

Η χωροθέτηση σύγχρονων πεδίων βολής, σε απόλυτα ελεγχόμενες περιοχές θα διασφαλίσει σε μεγάλο ποσοστό τη Δημόσια Υγεία και θα περιορίσει στο ελάχιστο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Παράλληλα, θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος από τα μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία εντοπίζονται κατά καιρούς σε μεγάλες αποστάσεις από τα πεδία βολής, που χρησιμοποιούνται σήμερα με περίσσεια προχειρότητα και ανευθυνότητα.

Η μη ασφαλής χρήση οπλικών συστημάτων - στην πλειονότητα των στρατιωτικών ασκήσεων - εξυπηρετεί μάλλον αυτοκαταστροφικές τάσεις, παρά τον σκοπό της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας.

Η εκούσια καταστροφή των εδαφών και του φυσικού μας πλούτου πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει παρελθόν, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».




Διαβάστε επίσης:

Οι κάτοικοι της Χίου αντιδρούν στην καταστροφή του νησιού τους από τις στρατιωτικές ασκήσεις - Πραγματικά πυρά και εκρήξεις καταστρέφουν κάθε ίχνος ζωής σε τουριστικές περιοχές!



Η αντίδραση των κατοίκων σταμάτησε την στρατιωτική άσκηση που κατέστρεψε ένα σημαντικό αλιευτικό πεδίο στη Χίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου