Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Οι κάτοικοι της Χίου αντιδρούν στην καταστροφή του νησιού τους από τις στρατιωτικές ασκήσεις - Πραγματικά πυρά και εκρήξεις καταστρέφουν κάθε ίχνος ζωής σε τουριστικές περιοχές!


Διαμαρτυρία διοργανώνουν αύριο στην Χίο κάτοικοι και ψαράδες προκειμένου να σταματήσει η στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 10:00 μεταξύ Σιδηρούντας και Βολισσού.
Η ανεξέλεγκτη χρήση πραγματικών πυρών από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη σε μη οριοθετημένο πεδίο βολής και χωρίς καμία προειδοποίηση προς τους κατοίκους έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου το Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος»: «Οι βολές γίνονται από τη στεριά προς τη θάλασσα, χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι. Έτσι, επί τρεις μέρες προκαλούνται ακατάπαυστα τεράστιοι πίδακες και υποβρύχια ωστικά κύματα, αφανίζοντας κάθε έμβια ζωή στις θάλασσες της περιοχής.

Έπειτα από την αρχική έκπληξη των κατοίκων και κυρίως των αλιέων της περιοχής, υπάρχει πλέον έκδηλη αγανάκτηση, καθώς έχουν αναγκαστεί να βιώνουν “εβδομάδα Λιβύης” . Εδώ και τρεις μέρες γίνονται μάρτυρες της καταστροφής που υφίστανται τα αλιευτικά πεδία της περιοχής από την άναρχη και αλόγιστη χρήση βαρέων όπλων.
Παράλληλα, υποβαθμίζονται και ειδυλλιακές τουριστικές παραλίες, στις οποίες διασκορπίζονται τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα από τα βλήματα. Οι ουσίες αυτές αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας και την υγεία των κατοίκων της περιοχής».
Αν και το «Αρχιπέλαγος» ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή όλους τους αρμόδιους για τις συνέπειες της συγκεκριμένης στρατιωτικής δραστηριότητας και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την παύση της χρήσης πραγματικών πυρών και εκρήξεων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τηρεί σιγή ιχθύος.
Σχετική ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Θ. Δρίτσας

Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιούνταν για χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, παρατηρείται έως σήμερα ολική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και ολοκληρωτική εξαφάνιση των ιχθυαποθεμάτων.
Κίνδυνος υπάρχει και από μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία εντοπίζονται κατά καιρούς από τους κατοίκους και εξουδετερώνονται από κλιμάκια που έρχονται στο νησί για τον σκοπό αυτόν.
Όλα αυτά καταδεικνύουν την προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία δυστυχώς έως σήμερα σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων αγανακτισμένοι αναρωτιούνται, αν κάποιος πρόκειται να λογοδοτήσει για το γεγονός ότι μέσα σε τρεις μέρες καταστράφηκε χωρίς προφανή λόγο, ολοσχερώς, ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της Χίου – και σημαντική πηγή παράλληλα για την τοπική οικονομία – ενώ τέθηκε και σε κίνδυνο η δημόσια υγεία των κατοίκων.
Να επισημάνουμε ότι η όλη διαδικασία αντίκειται στην ελληνική, την κοινοτική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων.
Έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, αλλά και της δημόσιας υγείας.
Όταν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε οι ίδιοι τα εδάφη και τον φυσικό μας πλούτο, η έννοια της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας γίνεται ανεδαφική…

Διαβάστε επίσης:

Με τις στρατιωτικές ασκήσεις μολύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της Χίου

http://zoosos.blogspot.com/2011/04/blog-post_820.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου