Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κατοικίδια: Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες προσβάλουν και τα κατοικίδια μας.



Όπως ξέρουμε από την ανθρώπινη εμπειρία, ότι παρατηρείται μια αύξηση στις αλλεργίες την άνοιξη που η γύρη και άλλοι αλλεργιογόνοι παράγοντες βρίσκονται σε έξαρση, έτσι και τα ζώα παρουσιάζουν ανοιξιάτικα αλλεργικά συμπτώματα. Αν και περιπτώσεις όπως ή ωτίτιδα και η ατοπική δερματίτιδα είναι σχετικά συνηθισμένες στους σκύλους, τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως και οι γάτες υποφέρουν από αλλεργίες.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες αλλεργιών που παρατηρούνται στα κατοικίδια. Αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων (ψύλλοι, τσιμπούρια), αλλεργίες του αναπνευστικού (κυρίως από γύρες) και αλλεργίες που προέρχονται από το φαγητό.
Σας παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες για να αναγνωρίσετε - και πιθανώς να προλάβετε - τις αλλεργίες που βασανίζουν το κατοικίδιό σας.

Αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων
Όταν οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δαγκώσουν, αποθέτουν ένα είδος σάλιου στο σώμα του ζώου. Πολλά κατοικίδια αντιδρούν σ' αυτό το σάλιο παρουσιάζοντας σημάδια κνησμού και ερεθισμένο δέρμα, κυρίως στο πίσω μέρος του σώματός τους, πάνω από τη βάση της ουράς τους.
Για να αποφύγετε την δερματίτιδα που προκαλούν αυτά τα παράσιτα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ένας αντιπαρασιτικός έλεγχος και η χορήγηση των καταλλήλων φαρμάκων τουλάχιστο μια φορά το μήνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Αλλεργίες του αναπνευστικού
Αυτές οι αλλεργίες είναι συνήθως εποχιακές και προέρχονται από τις γύρες. Το γρασίδι, τα δέντρα, οι θάμνοι, τα λουλούδια είναι εστίες γύρης. Σημάδια αναπνευστικών αλλεργιών είναι κνησμός στο δέρμα και τριχόπτωση, συνήθως προς το μπροστινό μέρος του σώματος του ζώου, στο λαιμό, το κεφάλι, τα αυτιά και την μέσα πλευρά των μπροστινών ποδιών. Αν το κατοικίδιό σας παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργίας του αναπνευστικού επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.


Αλλεργίες που προέρχονται από το φαγητό
Οι αλλεργίες που προέρχονται από το φαγητό παρουσιάζουν επίσης κνησμό στο δέρμα και τριχόπτωση στο μπροστινό μέρος του σώματος του ζώου. Οι διαφορά είναι ότι αυτού του είδους οι αλλεργίες δεν είναι εποχιακές, και μπορούν να ελεγχθούν βάζοντας το κατοικίδιο σε ειδική δίαιτα που θα προτείνει ο κτηνίατρος. Επειδή πολλές φορές οι τροφές των κατοικίδιων είναι υποπροϊόντα ανθρωπίνων τροφών, οι αλλεργιογόνοι παράγοντες που τα ενοχλούν είναι από συνηθισμένα συστατικά όπως κοτόπουλο, βοδινό, σιτάρι, καλαμπόκι.
Αν ο κτηνίατρος διαγνώσει αλλεργία που προέρχεται από το φαγητό, και συστήσει για το κατοικίδιο σας, ατομική δίαιτα με συγκεκριμένες τροφές, ζωικές και φυτικές, π.χ. από κουνέλι, κυνήγι, ρύζι, είναι πολύ σημαντικό να επιβάλετε στο ζώο σας το νέο διαιτολόγιο και να μην επιτρέψετε εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου