Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο δήμαρχος Σερρών, αν και κτηνίατρος, αντιμετωπίζει τα ζώα ως μιάσματα…


Απαράδεκτα μέτρα κατά των κατοικίδιων ζώων ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Σερρών στις 18 Απριλίου 2011 μέσα στον κανονισμό καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Τα δύο επίμαχα άρθρα στα οποία εναντιώθηκε ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών καταθέτοντας αμέσως υπόμνημα – για να καταδείξει την παρανομία – αναφέρουν ότι:
Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα 200 ευρώ αν για κακή τους τύχη εντοπιστούν να περιφέρονται με το ζώο τους σε προαύλιο εκκλησίας ή σχολείου ή οποιονδήποτε άλλο - επί της ουσίας - δημόσιο χώρο…
Οι δημοτικοί σύμβουλοι παραβλέπουν τους νόμους τους κράτους (που δικαιώνουν τους φιλόζωους και αποδεικνύουν στις αίθουσες των δικαστηρίων ότι τέτοια πρόστιμα είναι παράνομα) και δημιουργούν τη δική τους αντιφιλοζωική νομοθεσία εκτοπίζοντας τα ζώα. Αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια αδέσποτα ή δεσποζόμενα ως μιάσματα τα οποία πρέπει να περιφέρονται μακριά από τους ανθρώπους. Και να φανταστείτε ότι ο νέος δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, ασκεί το επάγγελμα του κτηνίατρου!

Επίσης σύμφωνα με το δημοτικό Συμβούλιο Σερρών πρόστιμο ύψους 200 ευρώ αντιμετωπίζει όποιος φιλόζωος τολμήσει (!) να ταΐσει ένα αδέσποτο, σε πλατείες, σιδηροδρομικούς σταθμού, σταθμούς αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, αθλητικούς χώρους, χώρους συνάθροισης πολιτών, γενικότερα δηλαδή οπουδήποτε!
Ο παραλογισμός και τα ψεύδη συνεχίζονται αφού η νομοθεσία μιλάει για ευζωία των ζώων συνεπώς το τάϊσμα των αδέσποτων δεν απαγορεύεται…
Στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών υπάρχει ο σχετικός κανονισμός. Στο άρθρο 25 μπορείτε να δείτε και τις παραγράφους με το αντιφιλοζωικό περιεχόμενο. Η δημοτική αρχή Σερρών ψεύδεται αναφέροντας στην παράγραφο  25.4 ότι υλοποιεί το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με το Νόμο 3170 και τις Υπουργικές Αποφάσεις.
Η Ζωή Κοντού, πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών αλλά και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων μας εξηγεί: «Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Σερρών, εδώ και χρόνια... από το 2007 δεν εφαρμόζει κανένα απολύτως πρόγραμμα, παρά μόνο αυτό της εξόντωσης ζώων από τον εγκλεισμό στο κυνοκομείο κολαστήριο.

Ο Δήμος Σερρών ούτε στειρώσεις κάνει, ούτε επανεντάξεις ζώων αλλά ούτε υιοθεσίες. Επομένως θα έπρεπε να τιμωρηθεί με πρόστιμα βάσει έστω και του εκπνέοντος νόμου 3170!
Νιώθω βαθύτατη ντροπή ως Σερραία πολίτης, για τη ψήφιση αυτού του κανονισμού και μάλιστα από μια δημοτική αρχή η οποία έκανε σφοδρή αντιπολίτευση στην πρώην δημοτική αρχή για το θέμα των ζώων τουλάχιστον προεκλογικά. Ας μην ξεχνάμε ότι επικεφαλής της νέας δημοτικής αρχής είναι ένας κτηνίατρος!».

Υπόμνημα  προς καταχώρηση στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου  της 18 Απριλίου 2011 αναφορικά στον Κανονισμό Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Σερρών.
«Η σημερινή ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος  στο  ΙΑ’  – ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου παρέλκει για δυο βασικούς λόγους:

1)  Καταρχήν διότι επίκειται άμεσα η ψήφιση ενός νέου νόμου, ενός νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο έρχεται να ρυθμίσει κατά τρόπο καθολικό όλα τα σχετικά ζητήματα και μάλιστα από την οργανωμένη Πολιτεία με τον πιο αυθεντικό τρόπο, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να μην  είναι σε θέση να γνωρίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αν αυτά που ψηφίζουν είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, που αποτελεί πάντως κανόνα δικαίου υπέρτερης τυπικής ισχύος και κατισχύει, υπερισχύει δηλαδή αυτομάτως έναντι οιουδήποτε κανονισμού όπως ο προκείμενος που κατατίθεται σήμερα  προς  ψήφιση.

2) Το Φιλοζωικό Σωματείο που σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς διαθέτει και ευθύνες και αρμοδιότητες επί των συναφών ζητημάτων πολύ απλά δεν εισακούστηκε ούτε καν κλήθηκε για συμβουλευτικό ρόλο ωστόσο θα κληθεί μετά την ψήφιση του κανονισμού να συνεργαστεί με τον Δήμο για την εφαρμογή του, πράγμα άτοπο αν όχι αντιφατικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους προστιθέμενου και του ότι κλονίζεται πλέον και το φιλοζωικό συναίσθημα των Σερραίων αλλά και του ότι στην πόλη αυτή επιτέλους και τα ζώα είτε είναι αδέσποτα είτε συντροφιάς έχουν δικαίωμα συνύπαρξης με τους ανθρώπους, είναι επιτακτική η ανάγκη να αποσυρθεί η παράγραφος 25.2, 25.4 και 25.5 καθώς επίσης και το άρθρο 26 περί σταυλισμού οικόσιτων ζώων και να επανέρθει προϊόντος του χρόνου σε μεταγενέστερη φάση εφόσον ψηφιστεί ο νέος νόμος και καταστεί σαφές το καινούριο νομικό πλαίσιο το οποίο πραγματικά είναι περισσότερο καινοτόμο, με αυστηρές ποινές και πρόστιμα αλλά και αίσθημα ευθύνης και σεβασμού σε ανθρώπους και ζώα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου