Τα καλά νέα!

Επιτέλους έρχεται στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης – καλααζάρ

Το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης – καλααζάρ αναμένεται να κυκλοφορήσει επιτέλους και στην Ελλάδα σύμφωνα με το www.adespoto.gr.


Το σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρίας, Virbac Hellas, που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο σε Ελλάδα και Πορτογαλία αναφέρει ότι:
ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ CANILEISH® * ΑΠΟΚΤΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ
«Στις αρχές του 2010, η Virbac υπόβαλε το φάκελο έγκρισης του CaniLeish®, ενός εμβολίου κατά της Λεϊσμανίωσης. Μετά την υποβολή του φακέλου έγκρισης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (ΕΜΑ), ακολούθησε στις 13 Ιανουαρίου 2011, η ανακοίνωση της θετικής γνώμης της Επιτροπής Φαρμάκων για Κτηνιατρική Χρήση (CVMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων (ΕΜΑ), σχετικά με το CaniLeish®. Το CaniLeish® είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της Λεϊσμανίωσης στην Ευρώπη. Στις 14 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε αυτή τη γνώμη απονέμοντας στη Virbac την Ευρωπαϊκή Έγκριση για αυτό το εμβόλιο.
Η πρώτη κυκλοφορία του CaniLeish® θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία στα τέλη του πρώτου μισού του 2011. Άμεσα, θα ακολουθήσει η κυκλοφορία και στις υπόλοιπες χώρες των ενδημικών περιοχών: Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, και Ιταλία (οι χώρες δεν παρατίθενται με χρονολογική σειρά). Για τη σειρά κυκλοφορίας έχουμε λάβει υπόψη μας τη γεωγραφική κατανομή της νόσου, καθώς και το χρόνο που απαιτείται, ώστε το παραγωγικό δυναμικό του εμβολίου να είναι σε πλήρη ανάπτυξη.
Η κυκλοφορία σε χώρες της Βορείου Ευρώπης, από τις οποίες παρατηρείται υψηλή επισκεψιμότητα προς τις ενδημικές χώρες, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερη φάση.
* Το εμβόλιο CaniLeish αναπτύχθηκε από την BVT (Bio Véto Test), μια 100% θυγατρική της Virbac, σε συνεργασία με την IRD (Ινστιτούτο Έρευνας & Ανάπτυξης) και τις ομάδες R&D (Έρευνας & Ανάπτυξης) της Virbac. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε μια πατενταρισμένη ανακάλυψη της IRD που σχετίζεται με την καλλιέργεια λεϊσμανίασης, την πατέντα, της οποίας εκχώρησε κατ’ αποκλειστικότητα στην BVT για χρήση στον τομέα της υγείας των ζώων».
Θυμηθείτε: Η καλύτερη πρόληψη ως σήμερα είναι το ψέκασμα του ζώου με ειδικά σπρέι κατά της σκνίπας, από Μάιο ως Οκτώβριο, μετά τη δύση του ήλιου και οι προληπτικές εξετάσεις αίματος κάθε 6 ή 12 μήνες.
.....................................................................................................................................................................

Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για τα ζώα. Τίθεται σε διαβούλευση έως τις 15/4/2011
To Σχέδιο Νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Με το νομοσχέδιο επέρχονται οι ακόλουθες 18 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.
1.            Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό. Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.
2.            Δημιουργείται στο ΥΠ.Α.Α.Τ., η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
3.            Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τους προς πώληση σκύλους και γάτες. Καθίσταται επίσης υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους (που περισυλλέγονται).
4.            Δεν χορηγείται άδεια για κυνήγι σε κυνηγό που δεν έχει σημάνει τον κυνηγετικό σκύλο του.
5.           Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα, ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.

6.            Ομοίως απαγορεύεται η  με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση  αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κ.τ.λ. ζώων συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.
7.            Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.
8.            Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο, σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία. 
9.            Προβλέπεται η δυνατότητα των φιλοζωικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά στο πλευρό των Δήμων σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων.
10.        Όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται.
11.        Θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου  για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
12.         Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων,  αποτελούν χώρους   προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά παρέχεται η αναγκαία  ιατρική  περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
13.        Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς, ως προς την επανατοποθέτησή τους, μη επιτρεπομένης της επαναφοράς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας,  λιμάνια, αεροδρόμια  σε  αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.
14.        Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
15.        Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και  χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό  πρόστιμο.
16.        Προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων, με πρόβλεψη πολύπλευρης παρέμβασης του Εισαγγελέα και προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από τον παραβάτη.
17.        Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο.
18.        Τέλος, προβλέπεται  αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση, επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η προστασία των ζώων στη χώρα μας να καταστεί πιο ουσιαστική και αποτελεσματική. Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη:
«Η συμπεριφορά κάθε κοινωνίας απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Είναι χρέος κάθε σύγχρονου ευνομούμενου κράτους να παράσχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ζωοφιλικά σωματεία κ.α.) και θα διασφαλιστεί η υλοποίηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής για τα ζώα».
Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/.
Η διαδικασία διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.