Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ποιος θα υιοθετήσει αυτό το γαϊδουράκι;



Τα γαϊδούρια είναι ένα ακόμη είδος προς εξαφάνιση στην Ευρώπη. Αυτά τα ζώα, που στήριξαν την τοπική οικονομία της χώρας μας, μεταφέροντας προϊόντα και υλικά κάθε είδους και στην πιο απόκρημνη περιοχή της Ελλάδας για αιώνες, συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά…

Όμως πολλά από αυτά έχουν άδοξο τέλος και οι ιδιοκτήτες τους συχνά τους επιφυλάσσουν μια πολύ σκληρή ζωή. Κάποιοι από αυτούς, όταν δεν χρειάζονται πλέον αυτά τα τόσο υπομονετικά ζώα, τα παρατάνε στα βουνά και τα αφήνουν εκεί για να πεθάνουν από την ασιτία, το κρύο, τις κακουχίες.

Τα ταλαίπωρα τα γαϊδουράκια ανήμπορα αργοσβήνουν βασανιστικά (θυμηθείτε το περιστατικό, στις Καρυές, τον Ιανουάριο του 2010, ή το πιο παλιό, με τον γάιδαρο που έκαψαν στο σκουπιδότοπο).

Κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες, ως φυσιολογικοί και φιλεύσπλαχνοι άνθρωποι, τα κρατούν και τα φροντίζουν ακόμα και όταν τους είναι "άχρηστα" γιατί εκτιμούν ότι είναι συναισθανόμενα πλάσματα, τα οποία τους ήταν αφοσιωμένα και μοιράστηκαν μαζί τους τον καθημερινό μόχθο και τη συντροφικότητα.

Σε μια άλλη κατηγορία ανήκουν οι ιδιοκτήτες όνων που ψάχνουν ένα κτήμα ή κάποιο φιλόζωο να φιλοξενήσει το ζώο τους όταν αυτό δεν μπορεί να δουλέψει.  Χθες, ένας κύριος απευθύνθηκε στον Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου, εξηγώντας πως έχει ένα γέρικο γαϊδουράκι που χρειάζεται στάβλο, χόρτα και νερό για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να φροντίσει.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου κάνει έκκληση σε όλους ώστε να βρεθεί ένας χώρος για το ηλικιωμένο ζώο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 6980470162 και 6977429622 (ισχύουν μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση).

Το γαϊδουράκι θα δοθεί σε άνθρωπο που θα διαθέτει χώρο για την προστασία του από τις καιρικές συνθήκες και όχι σε κάποιον που θα το παρατήσει σε ένα χωράφι. Ο Σύλλογος αναλαμβάνει τα έξοδα για οποιαδήποτε ιατρική εξέταση χρειαστεί το ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου