Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Τα απορρίμματα από την Άνδρο "πνίγουν" και μολύνουν το Αιγαίο


Δύο μήνες μετά την εκτεταμένη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο παράκτιο οικοσύστημα της Άνδρου το ταξίδι τόνων σκουπιδιών συνεχίζεται.
Τα απορρίμματα που ήταν στοιβαγμένα σε μια παράνομη χωματερή του νησιού, έφτασαν στη θάλασσα όταν ο τεράστιος όγκος των σκουπιδιών αποκολλήθηκε από την πλαγιά, λόγω των βροχοπτώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόνοι πλαστικού και όχι μόνο να καταλήξουν στη θάλασσα.
Μεγάλοι όγκοι πλαστικών – που προέρχονται από την παράνομη χωματερή – έχουν φτάσει ήδη μέχρι τα κεντρικά Δωδεκάνησα, προκαλώντας τεράστια ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Με τους τελευταίους νοτιάδες τα σκουπίδια διασκορπίζονται σε όλη την παράκτια ζώνη του Αιγαίου, ενισχύοντας τους τόνους πλαστικού που έχουν καταλήξει στις παραλίες από άλλες πηγές ρύπανσης (παράνομες χωματερές, απορροές ποταμών κ.τ.λ.).
Δείτε εδώ βίντεο από τη συνεχιζόμενη απόθεση απορριμμάτων στη Σταυροπέδα:

http://www.youtube.com/watch?v=k_pbV9YNVEw&feature=player_embedded
Δύο μήνες μετά, οι ιθύνοντες σιωπούν περιμένοντας ίσως τη θάλασσα να αναλάβει τη συγκομιδή και να απορροφήσει τον μεγαλύτερο όγκο των σκουπιδιών της χωματερής.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή «την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος – και πρόσφατα – τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Potoċnik και την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων, Μαρία Δαμανάκη, ζητώντας την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.
Ωστόσο, η βραδυπορία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χαρακτηριστική φωτογραφία από απορρίμματα σε θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας
Και ενώ τα ψάρια θα αρχίσουν οσονούπω να «διαμαρτύρονται» για την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, αφού κανείς δεν ασχολείται με το θέμα, η συντριπτική πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. τηρεί «σιγή ιχθύος» για την καταστροφή αυτή.
Τα έντυπα μέσα συνεχίζουν να λειτουργούν ως εκπρόσωποι Τύπου των μεγαλοεπενδυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπαράγοντας τον «μπαμπούλα» της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας την αυτοενοχή και προωθώντας τον οδοστρωτήρα της «πράσινης» επιχειρηματικότητας.
Η επιλεκτικότητα δε στην προώθηση συγκεκριμένων ειδήσεων είναι εμφανής και πλέον αντιληπτή από την πλειονότητα πρώην και νυν αναγνωστών.
Παρόμοια στάση σιωπής κρατούν και οι αστικές περιβαλλοντικές οργανώσεις που αναμένουν με αδημονία την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν προκειμένου να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στα οικολογικά δρώμενα.
Μία στάση που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από την πραγματική πηγή του προβλήματος και τους αφαιρεί τη δυνατότητα εύρεσης αποτελεσματικών λύσεων.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αφεθεί μόνες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μακριά από πολυδιαφημισμένες καλοκαιρινές καμπάνιες.
Όταν η πολιτεία έχει παράδοση σε «επιτυχημένες» επιλογές αναφορικά με παράνομους χώρους απόθεσης απορριμμάτων (αρχαιολογικοί χώροι, παράκτια οικοσυστήματα κ.τ.λ.), τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αποκλείουμε και τις τελευταίες ελπίδες πραγματικής ανάπτυξης.
Η συγκεκριμένη κατάσταση, πλήττει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους, προσβάλει την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει αυτομάτως κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου