Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μαθήματα ζωής και φιλοζωίας στους μαθητές της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων


Εκπαιδευτικές συζητήσεις για τα ζώα συντροφιάς, και όχι μόνο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2011 οι μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βαθμιας Εκπαίδευσης της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.
Μέσα από την αφήγηση και την ζωγραφική - για τους πιο  μικρούς - μέσα από τις ομιλίες και τη συζήτηση, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις ανάγκες των ζώων, τα δικαιώματά τους αλλά και για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, που εμείς οι άνθρωποι έχουμε απέναντί τους.

Στους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έγινε αναφορά στις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος της κακοποίησης των ζώων και μεταξύ άλλων έγινε και προσπάθεια να καταρριφθούν σχετικοί μύθοι σχετικά με κινδύνους και ασθένειες.
Το όλο εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία της Βασιλικής Χρήστου που είναι μέλος της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος» - που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης - και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών 110 Σωματείων.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2010 στην Αμοργό. Τις παρουσιάσεις πραγματοποιεί η Μελίτα Λαζαράτου, ειδικός συμπεριφοράς ζώων με πολυετή εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων, με τη στήριξη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών 110 Σωματείων, του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και της Μ.Κ.Ο.  «Ζωφόρος» Ηρακλείου.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η δημιουργία γερών βάσεων από τη νεαρή ηλικία για την ανάπτυξη υγιούς και υπεύθυνης στάσης στη σχέση των παιδιών με τα ζώα.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική  ήταν η συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι με πολλή όρεξη κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τα ζώα, και πολλές φορές συνέχιζαν την συζήτηση ακόμα και την ώρα του διαλείμματος.

Οι μαθητές συμμετείχαν με τις δικές τους απόψεις, απορίες, ιστορίες, και σε όλες τις παρουσιάσεις που έγιναν και συζήτησαν «λυπηρά» θέματα αλλά και αστεία περιστατικά.
Τις  παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 25 σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας σε Νάξο, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά παρακολούθησαν  συνολικά 1.261 μαθητές και περίπου 50 εκπαιδευτικοί.


Οι διευθύνσεις των σχολείων εκδήλωσαν ενδιαφέρον μετά την προσέγγιση που έγινε από τους διοργανωτές,  και η  προσπάθεια έγινε ένθερμα δεχτή από την πλειοψηφία των σχολείων. Εξαίρεση αποτέλεσε το 1ο Γυμνάσιο Νάξου, η διεύθυνση του οποίου δεν έδειξε ενδιαφέρον.
Η υλοποίηση αυτής της φιλοζωικής εκστρατείας στον Δήμο Νάξου και στις Μικρές Κυκλάδες θα ήταν αδύνατη χωρίς τη  συνεργασία του κ. Μανιού, αντιδημάρχου Νάξου, και τη στήριξη του κ. Λιανού, επίσης αντιδήμαρχου. Την προσπάθεια αυτή στήριξε και κ. Κωβαίος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου.

Ευελπιστώντας ότι θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι ώστε να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, οι διοργανωτές ευχαριστούν και τους οικονομικούς χορηγούς τους, την Κατερίνα Αδάμη και το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων Α.Ε., τον Γιώργο Κυπραίο, την Άννα Πολυχρόνη από το pet shop «Η Αποθήκη της Άννας», την Καίτη Φαρμάκα και τέλος τη Βασιλική Χρήστου.

1 σχόλιο:

  1. Excellent - this is the way forward it is progressive and innovative. Well done everyone - this kind of actions and interaction is a vital and effective way to move animal care and welfare forward in Greece.

    ΑπάντησηΔιαγραφή