Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αυτοί που γιατρεύουν τα γαϊδούρια, τα άλογα και τα μουλάρια


Από το 1999 το Πρόγραμμα για τα Ιπποειδή του «Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων GAWF» λειτουργεί με στόχο να ανακουφίσει τον πόνο των ιπποειδών στην Ελλάδα. Τα ιπποειδή εργασίας χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά σε νησιά όπου υπάρχουν λιγοστά ή και καθόλου οχήματα.

Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν ειδικευμένοι κτηνίατροι, πεταλωτές και οδοντίατροι ιπποειδών. Έτσι τα ζώα πολύ συχνά υποφέρουν από καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν.

Ξέρουμε, εξηγούν οι κτηνιάτροι  των ιπποειδών, ότι το να επιδέσεις απλά μια πληγή δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. Το GAWF καθοδηγεί, συμβουλεύει και εκπαιδεύει τους ιδιοκτήτες ζώων για πώς να φροντίζουν οι ίδιοι την υγεία και ευζωία των ζωντανών τους. Μέσω του Προγράμματός Φροντίδας Ιπποειδών προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, παρέχοντας τη φροντίδα και τις υπηρεσίες μας.

Σε αυτά τα ζώα αφήνουν κληρονομιά τις γνώσεις που έχουμε μεταφέρει στους ιδιοκτήτες τους αλλά και τους τοπικούς κτηνιάτρους.

Εκπαιδεύουμε τους κτηνιάτρους, τους ενημερώνουμε προκειμένου να μπορούν να φροντίζουν, τις οπλές και τα δόντια των ζώων.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις της ειδικευμένης ομάδας του GAWF σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μετά από αίτημα κτηνιάτρων και φιλοζωικών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκειά των επισκέψεών της, προσφέρει δωρεάν θεραπεία σε άλογα, γαϊδουράκια και μουλάρια και συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες τους σχετικά με την ιατρική περίθαλψη και τη μεταχείριση που χρειάζονται. 
Μέσα σε 50 με 60 ημέρες εργασίας το χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, η ομάδα του GAWF προσφέρει ιατρική φροντίδα σε πάνω από 1.000 ιπποειδή. Η ομάδα αυτή κατά την διάρκεια των ταξιδιών εκπαιδεύει Έλληνες φοιτητές κτηνιατρικής αλλά και προσφέρει σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό για την καθοδήγηση εκείνων που εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.
Όπως εξηγούν στο zoosos.gr τα μέλη του GAWF: «Επιπλέον, παρέχουμε εκπαιδευτικές υποτροφίες σε Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές στην χειρουργική και παθολογία των ιπποειδών στο Liverpool University Equine Veterinary Hospital, ενώ ο πρώτος Έλληνας πεταλωτής που παρακολούθησε μαθήματα στο Myerscough College αποφοίτησε με επιτυχία το 2008».

Το φετινό ταξίδι φροντίδας ιπποειδών στην Κρήτη
Τα δύο μέλη της ομάδα του «Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων GAWF» η Ελίζα Γκέσκου και ο Άρης Βλαχάκης επισκέφθηκαν και φέτος διάφορες περιοχές σε όλη την Κρήτη, από τις 24 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου.
Επισκέφθηκαν τα ίδια χωριά όπως και πέρσι, αλλά και κάποια ακόμη και μέσα σε 5 ημέρες κάλυψαν αποστάσεις που ξεπερνούν τα 1.000 χλμ., για να μπορέσουν να δουν και να φροντίσουν όλα τα ζώα, όπως είχαν προγραμματίσει.
Η κα Γκέσκου και ο κ. Βλαχάκης εξηγούν: «Συνολικά φροντίσαμε 81 ιπποειδή, δηλαδή 60 γαϊδούρια, 9 άλογα, 5 πόνυ και 7 μουλάρια. Οδοντιατρική φροντίδα παρασχέθηκε σε 68 ιπποειδή.  Φροντίσαμε ζώα με πολύ αιχμηρές οδοντικές ακίδες, με οδοντικά άγκιστρα και με δόντια παρεκτοπισμένα.  Συναντήσαμε αρκετές περιπτώσεις ζώων με στόμα «παπαγάλου», κυματοειδές στόμα, στόμα όπου όλα τα δόντια είχαν σχεδόν φαγωθεί μέχρι το ούλο και με δόντια που έλειπαν.
Χρειάστηκε να γίνει εξαγωγή δοντιού σε τέσσερις περιπτώσεις. Δύο από αυτές ήταν πολύ σημαντικές. Στη μία, ο ιδιοκτήτης ενός γαϊδουριού στο χωριό Καλαμαύκα παραπονιόταν από την περσινή μας επίσκεψη για κάποιο δόντι που κουνιόταν, αλλά για κάποιο λόγο δε μας είχε αφήσει να το δούμε καν.
Φέτος, ήρθε μόνος του και ζήτησε από την Ελίζα να το αφαιρέσει, κάτι που φυσικά έγινε προς μεγάλη ανακούφιση του γαϊδουριού και ικανοποίηση του ιδιοκτήτη!
Η άλλη περίπτωση ήταν ακόμη σοβαρότερη, καθώς το γαϊδούρι είχε ρινικό έκκριμα από  ένα ρουθούνι και η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια στο χωριό Μάλες παραπονιόταν για πολύ άσχημη μυρωδιά στο στόμα από το καλοκαίρι.
Η Ελίζα άνοιξε το στόμα και ανακάλυψε ένα τεράστιο σάπιο και πολύ αιχμηρό δόντι που κουνιόταν, καθώς και πολύ αιχμηρές ακίδες σε όλα τα υπόλοιπα δόντια, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στο γάιδαρο και αδυναμία μάσησης.
Το δόντι αφαιρέθηκε και το γαϊδούρι φάνηκε ότι ανακουφήστηκε. Δόθηκε αντιτετανικός ορός και αντιβίωση για τις επόμενες ημέρες, ώστε να καταπολεμηθεί και η μόλυνση του παραρρινικού κόλπου που συνυπήρχε.
Σε ό,τι αφορά την πεταλωτική φροντίδα, έγινε εξονυχισμός σε 37 ιπποειδή. Οκτώ ζώα είχαν μακριές οπλές. Δύο ζώα βρέθηκαν με παλιά αποστήματα, αρκετά με χρόνια ενδονυχίτιδα, πέντε με πολύ όρθιες οπλές και ένα με έντονη σήψη στην οπλή.
Τα επτά μουλάρια που φροντίσαμε απασχολούνται στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων, στο φαράγγι της Σαμαριάς. Τα φροντίσαμε ύστερα από παράκληση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία έχοντας εκτιμήσει το περσινό έργο μας, ζήτησε να την επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο. Τα μουλάρια αυτά δουλεύουν όλη την τουριστική περίοδο από Απρίλιο μέχρι και Δεκέμβριο.

Κουβαλούν οικοδομικά υλικά για τις απαραίτητες εργασίες, τα τρόφιμα και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τους φύλακες του φαραγγιού, μεταφέρουν τους τραυματισμένους τουρίστες (από τους εκατοντάδες χιλιάδες που έρχονται κάθε χρόνο) και γενικότερα αποτελούν το μοναδικό μέσο μεταφοράς στα δύσβατα μονοπάτια».
Ο Άρης αφαίρεσε τα πέταλα και εξονύχισε τις μακριές οπλές των μουλαριών, προετοιμάζοντάς τα για τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες και η Ελίζα έλεγξε το σωματικό τους βάρος, λιμάρισε τις οδοντικές ακίδες και φρόντισε τις πληγές, δίνοντας ταυτόχρονα συμβουλές για τη διατροφή τους και για θέματα κίνησης  των ζώων.
Καθώς είναι γνωστό ότι το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο (παγκόσμιο απόθεμα βιόσφαιρας σύμφωνα με την UNESCO), η συμβολή της Ελίζα Γκέσκου και του Άρης Βλαχάκης στην ευζωία των μουλαριών είναι εξαιρετικής σημασίας για την ομαλή  λειτουργία του.
Σύμφωνα με της κα Γκέσκου και τον κ. Βλαχάκη: «Τέσσερα ηλικιωμένα γαϊδούρια είχαν αρθρίτιδα στις αρθρώσεις του καρπού και του ταρσού, δύο στην άρθρωση του ισχίου και δύο οξεία τενοντίτιδα.
Δύο ηλικιωμένα ιπποειδή είχαν καταρράκτη στα μάτια και ένα θόλωση του κερατοειδή. Φέτος δεν είδαμε το γέρικο ηλικιωμένο μουλάρι με νευρικά προβλήματα που είχαμε δει πέρσι, γιατί είχε πεθάνει.  Ένα πόνυ είχε πιθανώς αλλεργική δερματίτιδα από νύξεις εντόμων.
Θεραπεύσαμε δύο σοβαρές περιπτώσεις έντονης χωλότητας, που είχαν απόστημα οπλής. Τόσο το άλογο όσο και το γαϊδούρι ανακουφίστηκαν μόλις βγήκε το πύον από τη δίοδο που ανοίξαμε. Ακολούθησαν λουτρά με αντισηπτικό και επίδεση της οπλής.
Στην περιοχή της Ελούντας θεραπεύσαμε ένα από τα δύο γαϊδουράκια που, όπως μας είπαν, εμφανίζονται στην τηλεοπτική σειρά “Το Νησί”. Το γαϊδουράκι ήταν σε καλή θρεπτική κατάσταση, αλλά πρόσφατα είχε αρχίσει να κουτσαίνει.
Η ιδιοκτήτριά του φάνηκε πολύ ευχαριστημένη που της δόθηκε διάγνωση κα θεραπεία για την τενοντίτιδα του ζώου.
Στην περιοχή της Ιεράπετρας, η Σουζάν και ο Άλιστερ από το καταφύγιο γαϊδουριών “Walk with donkeys” μοίρασαν, για μια ακόμη χρονιά, καινούρια καπίστρια σε όσα γαϊδούρια τα χρειάζονταν.

Τα καπίστρια ήταν δωρεά άλλων ξένων φιλοζωικών οργανώσεων για τα γαϊδούρια των χωριών της Κρήτης.
Στην περιοχή του Πλακιά, συναντήσαμε ένα πολύ ισχνό άλογο ιπποδρόμου, με βαθιές πληγές και σοβαρή αιμορραγία που δε σταματούσε.

Η αιμορραγία αντιμετωπίστηκε, οι υπόλοιπες πληγές φροντίστηκαν, ελέγχθηκαν τα δόντια για να επιβεβαιωθεί ότι η κακή θρεπτική κατάσταση δεν ήταν θέμα οδοντικών προβλημάτων.

Πολλές συμβουλές δόθηκαν στους ιδιοκτήτες, τις οποίες ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Σουζάν Μπάρμπορ και τον Άλιστερ Πάτον που οργάνωσαν την επίσκεψή μας στην περιοχή της Ιεράπετρας και για τη συνέχιση, με δικά τους έξοδα, της αντιβιοτικής θεραπείας του γαϊδουριού με την κολπίτιδα στις Μάλες (επισκέφθηκαν το γαϊδούρι ακόμα και την ημέρα που έπεφτε χιόνι και χαλάζι, με αστραπές και κεραυνούς.
Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του ζώου ήταν ήδη έξω στο δρόμο, έχοντας κατέβει από ένα απότομο μονοπάτι για να φέρει το γαϊδουράκι από το στάβλο και τους περίμενε μέσα στο κρύο, για να κάνουν την ένεση της αντιβίωσης!
Ευχαριστούμε τη φιλοζωική ομάδα “Φίλοι των ζώων στην Ελούντα” που μας έφεραν σε επαφή με κάποια ζώα στη βορειοανατολική περιοχή του νησιού. Επίσης ευχαριστούμε τον Άλιστερ Πάτον και τη Μπάρμπαρα Δουλγεράκη που μας άφησαν να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις φωτογραφίες τους. 
Και τέλος, πολλά ευχαριστώ στο Καταφύγιο Γαϊδουριών της Αγγλίας, που χρηματοδότησε την επίσκεψη στην Κρήτη για μια ακόμη χρονιά, συνεισφέροντας με αυτόν  τον τρόπο στην προσφορά βοήθειας σε όλα αυτά τα ζώα, αλλά και στους ιδιοκτήτες τους.
Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαστήκαμε ή βοηθήσαμε εκτίμησαν την προσφορά μας και όπως κάθε φορά μας ζήτησαν να τους ξαναεπισκεφθούμε του χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου