Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Φιλόζωοι μποϊκοτάρουν τη Σαντορίνη και καλά κάνουν!





Ο Παναγιώτης Διαμαντής γράφει στην Ελευθεροτυπία:



Και ξαφνικά - ή μήπως όχι και τόσο ξαφνικά; -  η οθόνη του υπολογιστή μου γέμισε με μια κραυγαλέα και εύγλωττη αφίσα: Με φόντο τα Φηρά της Σαντορίνης - της ναυαρχίδας του τουρισμού μας - ένας πάνοπλος Άρης χτυπάει με το δόρυ του ένα σκύλο.

Δίπλα του, άλλος ένας πληγωμένος και σκελετωμένος σκύλος, μ' ένα σκοινί στο λαιμό. Και κοντά του μια γάτα με βγαλμένα μάτια. Μια φρικαλέα εικαστική σύνθεση, που τη συμπληρώνει μια ελληνική σημαία. Και ένα κείμενο σε 9 γλώσσες:

«Άρης, ο θεός του πολέμου, του θυμού και της βίας, σας προσκαλεί στο σφαγείο "Η Ελλάδα!" Φανταστείτε την! Ζήστε την! Ελλάδα, η αληθινή εμπειρία! Διαμαρτυρηθείτε! Μποϊκοτάρετε τον τουρισμό στην Ελλάδα».
Φαίνεται πως οι απειλές των ξένων ζωοφιλικών οργανώσεων και μεμονωμένων ζωόφιλων άρχισαν να γίνονται πράξη. Και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και σε μια εποχή που Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ετοιμάζονται να επιλέξουν τους προορισμούς των καλοκαιρινών διακοπών τους.
Η εκστρατεία αυτή κατά του ελληνικού τουρισμού δεν είναι και τόσο άδικη, όσο τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Ασφαλώς και είναι άδικη για τους χιλιάδες φιλόζωους εθελοντές σε όλη την Ελλάδα και για τα εκατοντάδες φιλοζωικά σωματεία, που πασχίζουν σε καθημερινή βάση για την περίθαλψη και φροντίδα των αναξιοπαθούντων ζώων στη χώρα μας.
Άδικη είναι ακόμα και για τους λιγοστούς δήμους που, σε συνεργασία με τα τοπικά ζωοφιλικά σωματεία, εξασφαλίζουν - ή, πάντως, προσπαθούν - ανεκτές συνθήκες ζωής σε δυστυχισμένα και εγκαταλειμμένα ζωάκια.

Απ' την άλλη, όμως, δεν είναι καθόλου άδικη για όσους δηλητηριάζουν, κρεμάνε ή πυροβολούν ανυπεράσπιστα ζώα, για τους επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών που παραδοσιακά εξολοθρεύουν τα αδέσποτα ζώα τις παραμονές της έναρξης της τουριστικής σεζόν - με το σκεπτικό... «να μην ενοχληθούν οι τουρίστες»! - ή για την πλειονότητα των δημάρχων, κοινοταρχών, συμβούλων κ.λπ. που προτιμούν να σπέρνουν φόλες και θάνατο, αντί να ιδρύουν σωστά κυνοκομεία, σε συνεργασία με κτηνίατρους και ζωόφιλους – εθελοντές - όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος για την προστασία των ζώων συντροφιάς (Ευρωπαϊκή Σύμβαση).
Ίσως πει κανείς ότι όσοι ξεκίνησαν αυτή την «ανθελληνική» εκστρατεία βιάστηκαν, δεδομένου ότι αυτές τις μέρες πρόκειται να σταλεί στη Βουλή για συζήτηση το σχέδιο νόμου για την προστασία των ζώων, που πράγματι προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους εγκαταλείπουν, κακοποιούν ή θανατώνουν ζωάκια. Θα είχε δίκιο να το πει κανείς αυτό, αν πράγματι πίστευε ότι η απαράδεκτη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στα ζώα οφείλεται στην έλλειψη αυστηρών νόμων.
Δυστυχώς, η αλήθεια είναι άλλη και πολύ πικρή: Υπάρχει μια κακή νοοτροπία, που οφείλεται σε έλλειψη παιδείας και πολιτισμού. Αυτή είναι που πρέπει ν' αλλάξει. Θα βοηθήσει σ' αυτό και η νομοθεσία, αλλά όχι πολύ. Το βάρος πέφτει στο σχολείο και εκεί δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή. Κι όσο δεν γίνεται τίποτα, θα αδικούμε, εμείς οι ίδιοι, τη χώρα μας και τον τουρισμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου