To Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Texas at Arlington, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεκινάει έπειτα από πολύμηνη προεργασία, ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα. Αντικείμενό του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των εφαρμογών της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.
Η διδασκαλία του προγράμματος θα γίνει στη θαλάσσια ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο και στα εργαστήρια του Δημόκριτου στην Αθήνα. Το πρόγραμμα σπουδών θα βασιστεί στην πολυετή έρευνα και δράση του Αρχιπελάγους για την προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος των ελληνικών θαλασσών, καθώς και στις προσπάθειες του Ινστιτούτου για να αναδειχθεί στο παγκόσμιο κοινό η ξεχωριστή σημασία του φυσικού πλούτου του Αιγαίου.
Η διοργάνωση του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα προσφέρει τεχνογνωσία και εξειδίκευση από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες πληροφορικής. Η συμβολή ειδικών από:
το Πανεπιστήμιο του Texas at Arlington, εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα της πληροφορικής, τον Δημόκριτο, που ηγείται στον τομέα της έρευνας στην Ελλάδα, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που δείχνει ταχεία ανάπτυξη στον τομέα της πληροφορικής, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη πολύτιμων εργαλείων που θα συμβάλλουν στην προστασία της ελληνικής φύσης.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται στη Σάμο ομάδα Ελληνοαμερικανών καθηγητών για τις τελικές προετοιμασίες του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο ξεκινάει τον Ιούνιο με τη συμμετοχή ερευνητών και φοιτητών από τις Η.Π.Α..
Η υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών από ξένα πανεπιστήμια αποτελεί έναν τομέα που έχει έως σήμερα μηδαμινή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αντιθέτως, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα αυτό και δέχονται ετησίως δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στα πλαίσια αντίστοιχων προγραμμάτων.
Μεσοπρόθεσμος στόχος του Αρχιπελάγους είναι να “ανοίξει” το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο (Ιαπωνία, Ταιβάν, Καναδάς, Αυστραλία, Ευρώπη) με τα οποία το Ινστιτούτο έχει ήδη συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας.
Η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων μόνιμου χαρακτήρα θα εισάγει νέα τεχνογνωσία και εξειδίκευση, θα αναδείξει τη μοναδική βιοποικιλότητα των ελληνικών νησιών - και του Αιγαίου γενικότερα - και θα προσφέρει περαιτέρω αναγνωρισιμότητα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Παράλληλα, η Σάμος θα τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη με τους πιο αξιόλογους προορισμούς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη τεχνολογιών σε επιστήμες που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι της Σάμου αναμένεται να στηρίξουν για άλλη μία φορά την πρωτοπόρο προσπάθεια του Αρχιπελάγους και των συνεργαζόμενων ερευνητικών ιδρυμάτων, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την κοινωνία του νησιού και του ανατολικού Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου