Επιστολή προς τον Λάκη Λαζόπουλο και τους υπεύθυνους της τηλεόρασης ALPHA έστειλαν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδία (23 σωματεία) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων.
Οι φιλόζωοι αντέδρασαν στα σχόλια που έκανε ο κ. Λαζόπουλος κατά την διάρκεια της εκπομπής του την περασμένη Τρίτη και ενώ πρόβαλε ρεπορτάζ του καναλιού MEGA σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών.
Ο κ. Λαζόπουλος μη μπαίνοντας στην ουσία του τεράστιου αυτού ζητήματος και προφανώς αγνοώντας το πρόβλημα αναφέρθηκε στην «χαρά» της κότας, και στην αναγκαιότητα να είναι οι κότες «χαρούμενες».
Ο κ. Λαζόπουλος «πιάστηκε» από μια φράση ενός πτηνοτρόφου για να κάνει σάτιρα σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.
Όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πουλερικά, τα οποία εξοντώνονται από την πτηνοτροφική βιομηχανία, είναι τεράστιο. Καλή η σάτιρα και ο χαβαλές, αλλά είναι καλύτερο να μιλάμε και γι’ αυτά που ξέρουμε. Αν δεν τα γνωρίζουμε γινόμαστε εμείς γελοίοι…
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:
Η επιστολή των φιλοζωικών σωματείων
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:
Η επιστολή των φιλοζωικών σωματείων
Κύριε Λαζόπουλε,
Με έκπληξη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια παρακολουθήσαμε την εκπομπή σας στην οποία σατιρίζατε τους κλωβούς των πτηνοτροφείων. Δεν περιμέναμε ποτέ να σας ακούσουμε να απαξιώνετε την ευζωία των ζώων και, στην προκειμένη περίπτωση, την ευζωία ζώων που βασανίζονται δια βίου (έστω σύντομου) και που σφάζονται απεχθώς για να καταλήξουν στον καταπιόνα μας.
Αν μη τι άλλο, κύριε Λαζόπουλε, θα έπρεπε να υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός προς αυτά τα πλάσματα, αν όχι απέραντη ευγνωμοσύνη. Ασφαλώς αυτή σας η απαξίωση θα είναι απότοκη της αγνοίας σας για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αυτά τα άτυχα πλάσματα διαβιούν, γιατί αν γνωρίζατε, τότε σίγουρα δεν θα αποτελούσαν θέμα της σάτιράς σας...
Εμείς από μεριάς μας οφείλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά και να σας παρακινήσουμε να διορθώσετε το σφάλμα στο οποίο υποπέσατε, μεταφέροντάς το στο κοινό σας στην επόμενη εκπομπή σας.
Οι κότες λοιπόν που μας θρέφουν με τη σάρκα τους και τα αυγά τους μέσα στις σύγχρονες πτηνοτροφικές μονάδες:
-
έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο χώρο από το εξώφυλλο ενός περιοδικού,
-
δεν μπορούν να κουνηθούν ή να απλώσουν τις φτερούγες τους,
-
τρελαίνονται λόγω στέρησης φυσικών ερεθισμάτων και φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μαδάνε τις φτερούγες τους και να τσιμπάνε τις άλλες κότες,
-
δεν βλέπουν ποτέ το φως της ημέρας,
-
δεν μπορούν να αναζητήσουν την τροφή τους σκάβοντας στο χώμα,
-
δεν μπορούν να ζευγαρώσουν,
-
δεν μπορούν να χτίσουν τη φωλιά τους ούτε να κλωσήσουν τα αυγά τους,
-
παθαίνουν κατάγματα λόγω της ακινησίας και τότε σφάζονται,
-
ζουν πάνω στα ίδια τους τα ούρα και τα περιττώματα, ενώ η αποφορά του πτηνοτροφείου μπορεί να σε κάνει να λιποθυμήσεις,
-
δεν μπορούν να κυλιστούν στο χώμα και, γενικώς,
-
δεν μπορούν να εκδηλώσουν οποιαδήποτε φυσιολογική συμπεριφορά του είδους τους.
Ενώ λοιπόν θα περιμέναμε να σατιρίζατε τους πτηνοτρόφους και δήμιους που τις καταδίκασαν να ζουν σε ένα Νταχάου, το καταναλωτικό κοινό που στηρίζει με το πιρούνι του αυτήν την αθλιότητα και το κράτος που τη θέσπισε, εσείς σατιρίζετε ποιόν; Τις κότες! Τα θύματα μιας απάνθρωπης μεταχείρισης και ενός έκφυλου πολιτισμού που αντιμετωπίζει συναισθανόμενα όντα ως μηχανές και αντικείμενα βιομηχανοποίησης, κερδοσκοπίας και κατανάλωσης!
Η εκπομπή σας αυτή έκανε πολλούς φιλόζωους θαυμαστές σας να αναθεωρήσουν τη γνώμη τους για σας. Το θέμα της ευζωίας των ζώων είναι ένα θέμα που μας καίει και μας πονάει και κανένας, ούτε ο ίδιος ο Θεός, δεν έχει το δικαίωμα να το εμπαίζει. Και τέλος, κύριε Λαζόπουλε, όταν βλάπτεται η ευζωία των ζώων, στο φινάλε ξέρετε τι βλάπτεται; Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Παρακαλούμε να αποστείλετε απάντηση στην επιστολή μας στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική).
Υπόψη
Μάριζας Χριστοδούλου
Email: mariza.christodoulou@gmail.com
Περισσότερες πληροφορίες για τα Πτηνοτροφεία
Οι κότες εκτρέφονται για τα αυγά τους και το κρέας τους σε μεγάλους χώρους κατά χιλιάδες και τρέφονται με μηχανοποιημένους τρόπους. Ένα σύγχρονο πτηνοτροφείο, μπορεί να έχει ως και δεκάδες χιλιάδες ζώα. Οι κότες διαφοροποιούνται σε κότες αυγοπαραγωγής και σε άλλες για την παραγωγή κρέατος. Πολλά αρσενικά θανατώνονται σύντομα μετά την εκκόλαψη είτε σε θάλαμο αερίων, είτε σε θάλαμο υψηλής αποσυμπίεσης όπου εκρήγνυνται και γίνονται κυριολεκτικά κομμάτια, ενώ στη συνέχεια πωλούνται για λίπασμα.
Άλλα θάβονται ή περνούν από αλεστική μηχανή όπου αλέθονται για να γίνουν ζωοτροφές. Κάτω από φυσικές συνθήκες τα κοτόπουλα ζουν έως 6 και παραπάνω χρόνια. Στο εντατικό εκτροφείο ένα κοτόπουλο που προορίζεται για το κρέας ζει λιγότερο από 6 εβδομάδες, τα ελευθέρας βοσκής σφάζονται στις 8 εβδομάδες, ενώ τα βιολογικά στις 12 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι κότες αυγοπαραγωγής ζουν σε κλουβιά με προσωπικό χώρο για την καθεμία λιγότερο από ένα φύλλο Α4. Αυτά τα κλουβιά έχουν συρμάτινο πάτωμα και τοποθετούνται σε συστάδες, το ένα πάνω στο άλλο. Συνήθως τα πτηνοτροφεία χρησιμοποιούν τεχνητό φως και εξαερισμό. Αυτές οι κότες δεν έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου και δεν έχουν εισπνεύσει ποτέ φυσικό αέρα. Οι περισσότερες κότες έχουν γενετικά επιλεχθεί για να γεννούν ένα μεγάλο αριθμό αυγών.
Αυτό σε συνδυασμό με την περιορισμένη τους κινητικότητα, έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο απόθεμα ασβεστίου γεγονός που τις οδηγεί σε οστεοπόρωση και κατάγματα. Αυτές οι κότες χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό των φτερών τους από τη ζημιά που τους προκαλείται από τα τοιχώματα των κλουβιών και από τσιμπήματα από τις άλλες κότες.
Σε συνθήκες εντατικής εκτροφής έχουν ως επί το πλείστον τεχνητό φως και όχι φυσικό. Ζουν στις ακαθαρσίες τους και ο αέρας μέσα στο πτηνοτροφείο είναι γεμάτος αμμωνία με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στο δέρμα, στα μάτια τους και στο αναπνευστικό σύστημα και γίνεται αιτία για να αποκτούν εγκαύματα στα πόδια τους. Συνήθως η θερμοκρασία είναι υψηλή μέσα στις μονάδες εκτροφής και πολλές πεθαίνουν από θερμοπληξία όταν το σύστημα κλιματισμού δε λειτουργεί σωστά.
Πηγές:
Φυλλάδιο των Οικολόγων Πράσινων «Τα Ζώα ως Τροφή»
Φυλλάδιο Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων: «Ξέρετε για τα αυγά. Τί ξέρετε όμως για τις κότες;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου