Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Από τη Σιβηρία έφτασε στην Καισιαριανή


Δεκάδες παρατηρητές πουλιών (μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) ξύπνησαν τα χαράματα της Κυριακής 3 Απριλίου 2011 για να δουν ένα νέο είδος για την Ελλάδα: το Νανοφυλλοσκόπο (Phylloscopus proregulus).

Το συγκλονιστικό είναι ότι δεν πήγαν σε κάποιο μακρινό προορισμό αλλά στην Καισαριανή, το πουλί εντοπίστηκε στα δέντρα πάνω από τη Μονή Καισαριανής έχοντας ταξιδέψει από τη μακρινή Σιβηρία!

«Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι ήταν Νανοφυλλοσκόπος! Στην αρχή το προσπέρασα θεωρώντας ότι ήταν κάποιο κοινό είδος, μετά όμως διέκρινα κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Νόμιζα ότι ήταν Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus) ένα είδος πολύ σπάνιο που ωστόσο έχει  ξανακαταγραφεί στην Ελλάδα. Όταν όμως έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής, οι πιο έμπειροι παρατηρητές αναγνώρισαν  ότι πρόκειται για Νανοφυλλλοσκόπο.

Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέο είδος στη χώρα του και μάλιστα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!», δήλωσε - φανερά ικανοποιημένος - ο εθελοντής της Ορνιθολογικής, Μιχάλης Κωτσάκης.

 Ο γραμματέας της επιτροπής που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας Νίκος Προμπονάς σχολίασε: «Μετά από την – τυπική – έγκριση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, θα είναι το 444ο είδος που παρατηρείται στη χώρα μας.

Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μικροσκοπικό αυτό πουλάκι (έχει μήκος 10 εκατοστά και βάρος ελάχιστα γραμμάρια) διένυσε αυτήν την τεράστια απόσταση. Παράλληλα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η φυσική αξία του Υμηττού καθώς και όλων των περιαστικών περιοχών».


Παρατήρηση Πουλιών (birdwatching)

Είναι μια συνεχώς ανερχόμενη δραστηριότητα που εκπληρώνει την ανάγκη επαφής και γνωριμίας όλων με τη φύση, με ψυχαγωγικό αλλά παράλληλα και εκπαιδευτικό τρόπο.

Αντίθετα με την εντύπωση ότι η παρατήρηση πουλιών γίνεται μόνο σε προστατευόμενες περιοχές, μπορεί να γίνει ακόμα και στις πόλεις - όπου το τσιμέντο κυριαρχεί - και οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν συνεχώς. Παράλληλα, η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει στην προστασία της άγριας φύσης, ενώ αποτελεί και ένα σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό έσοδο.


Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις παρατήρησης πουλιών, αλλά και για άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την προστασία των  άγριων πουλιών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:  www.ornithologiki.gr/calendar


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου