Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Νατάσα Μπομπολάκη: ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ στις δολοφονίες ζώων στην Κρήτη!


Η Νατάσα Μπομπολάκη στην παγκρήτια σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο, κατέθεσε τις προτάσεις της, ως νομικός, ως πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων» και ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, για τη άρση αυτής της παραβατικής κατάστασης, σε βάρος των ζώων του νησιού.

Οι «τίτλοι» της κας Μπομπολάκη από μόνοι τους δε σημαίνουν τίποτα όμως ο ουσιαστικός λόγος της, αφήνει ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα του προβλήματος. Μας δείχνει τι συμβαίνει και προτείνει λύσεις, αρκεί όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η εμπειρία της και η συνεχής ενασχόληση της πάνω σε αυτό το ζήτημα, της δίνει τη δυνατότητα ξεκάθαρα να θέτει ενώπιον μας ένα πρόβλημα που πολλοί κάνουν πως δεν βλέπουν.

Διαβάστε εδώ τα όσα ανέφερε η κα Μπομπολάκη στην παγκρήτια σύσκεψη: «Στόχος αυτής της προσπάθειας δεν είναι να αναλωθούμε για πολλοστή φορά  σε εκτιμήσεις, διαπιστώσεις και αφορισμούς.

Στόχος μας είναι να ληφθούν  εδώ και τώρα  οι αποφάσεις και τα μέτρα εκείνα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα,  ενός - δύο μηνών, ΛΟΓΩ  της έναρξης  και της τουριστικής περιόδου,  θα αλλάξουν άρδην  και οριστικά την υπάρχουσα κατάσταση, που τόση δυστυχία δίνει στα ζώα αλλά  και τόσες πολλές πολιτιστικές και οικονομικές επιπτώσεις έχει για το νησί μας.

Επειδή όσοι δεν ασχολούνται επισταμένως με την τήρηση των κανόνων  της ευζωίας των ζώων, όπως τα φιλοζωικά σωματεία και οι χιλιάδες εθελοντές, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν, ούτε και να διανοηθούν τις εξαιρετικά άσχημες συνθήκες που οι περισσότεροι Έλληνες επιφυλάσσουν  στα ζώα τους.

Ούτε μπορούν να αντιληφθούν την αγωνία του θανάτου και τον πόνο των κακοποιημένων ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λεγόμενα βαρελόσκυλα, τα σκυλιά που διαβιούν μέσα σε βαρέλια,  barelsdogs, όπως πλέον τα αποκαλούν στο εξωτερικό.

Παρακαλέσαμε λοιπόν τους βασικούς ομιλητές αυτής της Σύσκεψης με την ομιλία τους και τις προτάσεις τους για μέτρα να συμβάλλουν στα παραπάνω και να φύγουμε από εδώ με την σιγουριά, ότι σύντομα τα πάντα θα είναι διαφορετικά.

Οι περισσότεροι από μας  συνηθίζουμε να λέμε - και είναι πέρα για πέρα σωστό - ότι μόνο με την κατάλληλη  παιδεία  μπορεί να αλλάξουν νοοτροπίες, αντιλήψεις και ιδεολογικές απόψεις για την σχέση μας με τα ζώα και την θέση που κατέχουν αυτά στον πλανήτη μας.

ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Μόνο που η αλλαγή  μέσω της παιδείας και της καλλιέργειας  θα συντελεστεί σε βάθος χρόνων. Γι’ αυτό παράλληλα  με την  παιδεία θα χρειαστεί και η λήψη μέτρων για την  πρόληψη αλλά και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας  και για την τιμωρία των ανθρώπων εκείνων που κακοποιούν, βασανίζουν, δολοφονούν ζώα ή επιφυλάσσουν τρισάθλιες συνθήκες ζωής σε αυτά.

Η δε αναφορά μας στα ζώα είναι γενική και δεν αναφερόμαστε μόνο στα ζώα συντροφιάς αλλά και σε  όλα τα άλλα τα οποία αντιμετωπίζονται σαν res,  σαν άψυχα εργαλεία, που μας κάνουν την δουλειά μας και μετά τα παρατάμε, σκοτώνουμε , δηλητηριάζουμε  κ.τ.λ..
Ιδιαίτερα αναφερόμαστε στα αιγοπρόβατα και τους χοίρους,  που οι περισσότεροι τα έχουν μέσα στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, και  κυρίως τους επιφυλάσσουν ένα εξαιρετικά επώδυνο θάνατο, την σφαγή  χωρίς αναισθητικό,  ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 327/96 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΡΗΤΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ.

Έχει πλέον επιστημονικά αποδειχθεί ότι τα ζώα είναι όπως και εμείς συναισθανόμενα όντα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όταν ένα πλάσμα υποφέρει, νοιώθει τον πόνο όπως και τα ανθρώπινα πλάσματα.
Και κανένας, μα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα κάνει να υποφέρουν, να  αγωνιούν, να τα αλυσοδένει, να τα έχει δεμένα δια βίου κάτω από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, η ασύδοτη αλλά και παράνομη συμπεριφορά προς τα ζώα.

Ήρθε η ώρα όλοι αυτοί οι δράστες, αν δεν συμμορφωθούν, να τιμωρηθούν παραδειγματικά, αφού τα ζώα προστατεύονται και από την εθνική νομοθεσία και από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και νόμους, που η χώρα μας έχει επικυρώσει. 
Το αβάσταχτης ελαφρότητας και απαράδεκτο  επιχείρημα  πολλών ανθρώπων (και αστυνομικών, δημοτικών και άλλων αρχών), “με τα ζώα θα ασχολούμαστε τώρα”  το αντεπεξερχόμαστε  με αγανάκτηση. Tο αδύναμο και ανήμπορο έμβιο ον, όποιο και αν είναι αυτό, χρήζει βοήθειας και προστασίας.
Είναι δε άκρως υποκριτικό το  “επιχείρημα”  το οποίο οι περισσότεροι επικαλούνται. Μας λένε ή μάλλον μας κατηγορούν, ότι δεν κάνουμε τίποτα για τον άνθρωπο, τον ηλικιωμένο, τον οικονομικά αδύναμο, το κακοποιημένο παιδί. Ενώ εκείνοι κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους και  ακολουθούν πιστά την θεωρία  “εγώ να είμαι καλά και πέρα βρέχει”. Φροντίζουν βέβαια να εκτονώνονται στα ζώα.

Όπως ήδη αναφέραμε η  ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΗΘΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, ΝΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ της αρνητικής εικόνας που οι τουρίστες μεταφέρουν στο εξωτερικό για την Κρήτη, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροή στο τουριστικό μας προϊόν.
ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΡΕΛΙΩΝ

Δεν μπορεί να παραμένουμε πλέον απαθείς απέναντι σε αυτό το έγκλημα. Τα ζώα στα βαρέλια ζουν σε συνθήκες πολικού ψύχους ή καύσωνα μέσα σε ακαθαρσίες, μέσα στους ψύλλους και τα τσιμπούρια, με βρώμικη τροφή και νερό, σκελετωμένα και αλυσοδεμένα εφ’ όρου ζωής.

Δεν γίνεται να κλείνουμε πλέον τα μάτια και να αδιαφορούμε, να τα βλέπουμε και να τα προσπερνάμε. Δεν γίνεται οι διάφορες αρχές να ανέχονται αυτή την κατάσταση, που προσβάλλει την ηθική, την ίδια την ζωή, τον πολιτισμό μας,  τα μάτια μας, ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ, την Κρήτη.

- Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι.
- Πρέπει να  σταματήσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση εν έτι 2011.
- Πρέπει να καταργηθούν τα βαρέλια, τα σκελετωμένα ζώα, οι αλυσίδες του μεσαίωνα εδώ
και τώρα.
- Όχι άλλη καθυστέρηση, όχι άλλη αδιαφορία, όχι άλλη ανοχή απέναντι σε αυτές τις εικόνες
     
Οι  Εισαγγελικές, Αστυνομικές, Περιφερειακές, Δημοτικές και Κτηνιατρικές Αρχές και όλοι μας πρέπει σε συνεργασία και με συνεχή επαγρύπνηση να βάλουμε ένα τέλος στα σκυλιά των βαρελιών.

Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα  σε άλλες περιοχές της χώρας, που η συνεργασία των αρχών έφερε αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ικαρίας.


ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΖΩΩΝ

Οι ίδιες αρχές θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις και κάθε δυνατό μέτρο για την πρόληψη,   τον περιορισμό, το οριστικό τέλος  χιλιάδων δολοφονιών ζώων. Είναι μάστιγα για το νησί μας, δικαίως υπάρχει κατακραυγή σε βάρος μας γι’ αυτή την κατάσταση.

Η Εκκλησία μας θα πρέπει  συνεχώς να ενημερώνει το ποίμνιό της, ότι οι πράξεις αυτές καταδικάζονται από την ίδια αλλά και από  τα διάφορα Ιερά Βιβλία.

Δεν είναι δυνατόν την μία ημέρα να σκοτώνει κάποιος και την άλλη να πηγαίνει στην εκκλησία για να ανάψει κερί και ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙ λες και τίποτα δεν συνέβη.

Είναι άκρως υποκριτικό κάτι τέτοιο.

Καταλήγοντας  λέμε:

-       ΟΧΙ άλλη δολοφονία ζώου στην Κρήτη.
-       ΟΧΙ στους πυροβολισμούς, στα κρεμασμένα ζώα, στα πνιγμένα, στα πεταμένα στους κάδους, στα δηλητηριασμένα ζώα.
-       ΟΧΙ στα σκυλιά των βαρελιών.

Εδώ  θα ανοίξουμε  μια παρένθεση και θα αναφερθούμε σε αυτό που όλη η Ελλάδα συζητάει και γνωρίζει: υπηρεσίες των Δήμων χορηγούν δηλητηριώδη  φάρμακα  στους  υπαλλήλους καθαριότητας και τους δίνουν εντολή να εξοντώνουν τα ζώα μόλις η τουριστική περίοδος ξεκινάει.

Παρόμοια τακτική ακολουθείται και από επιχειρηματίες που ζουν από τον τουρισμό, π.χ. ξενοδόχους,  ταβερνιάρηδες κ.ά.. Και επειδή συνήθως  δεν υπάρχει καπνός  χωρίς φωτιά  και ήδη έχουμε  εκατοντάδες δηλητηριάσεις ζώων με την έναρξη της τουριστικής περιόδου καλούμε την Περιφέρεια και τους Δήμους να διατάξουν  έρευνες και να αποδοθούν οι ευθύνες διοικητικές και ποινικές. Να σταματήσει δηλαδή το ίδιο το κράτος να δολοφονεί ζώα.


ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Οι συμπαθείς κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Ζητάμε να υποχρεωθούν ώστε:
-     Να αντικαταστήσουν τα βαρέλια, ντεπόζιτα και τις διάφορες πρόχειρες κατασκευές με κανονικά σπιτάκια σκύλων (ΑΠΟ ΜΟΝΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ που πωλούνται από τα σχετικά καταστήματα). Με τον νέο νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγες μέρες τα πρόστιμα που θα  πληρώνουν όσοι δεν το κάνουν θα είναι έως και 500 ευρώ.
-      Να αντικατασταθούν τα βρώμικα σκεύη  της τροφής και του νερού.
-     Να αφεθούν ελεύθεροι οι σκύλοι ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ώστε να περιφρουρούν το κοπάδι. Για τα ήδη υπάρχοντα  δεμένα σκυλιά (ο νέος νόμος επιβάλει για το δέσιμο  400 ευρώ ως πρόστιμο)  να φτιαχτούν μεγάλου εμβαδού περιφράξεις, όπου τα ζώα θα μπορούν να  είναι ελεύθερα και να ευζωούν.
-     Να αντικατασταθούν τα σκυλιά με σκιάχτρα, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις της χώρας.
-     Οι βοσκοί να ακολουθούν το ποίμνιο για να μην μπορεί αυτό να απομακρύνεται.
-     Αν δεν μπορούν οι ίδιοι, να προσλάβουν  άτομα για την βοσκή του ποιμνίου, όπως συμβαίνει σε άλλα μέρη της χώρας. Αν το καλοσκεφτούν τίποτα δεν προσφέρουν τα δεμένα σκυλιά στα αιγοπρόβατα που υποτίθεται ότι περιορίζουν και προστατεύουν. Έχει συμβεί πάρα πολλές φορές να απομακρυνθούν οι σκύλοι αυτοί, να μην τοποθετηθούν άλλοι με καμία απολύτως συνέπεια στην συμπεριφορά του κοπαδιού. Είναι μόνο μια φριχτή συνήθεια είναι που περνά από γενιά σε γενιά.

Τέλος και το πλέον πολιτισμένο θα ήταν, όπως προαναφέραμε,  να τοποθετηθούν ειδικές σχάρες που να μην επιτρέπουν στο ποίμνιο να απομακρύνεται, όπως εδώ και πολλές δεκαετίες συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου δια νόμου έχουν καταργήσει τις αλυσίδες και γενικώς το δέσιμο  των ζώων (καταργείται και στην Ελλάδα με το νέο σχέδιο νόμου).

Ζητάμε να σταματήσουν  να σκοτώνουν  τα αδέσποτα ζώα, και να στρέψουν την οργή τους σε εκείνους που πραγματικά ευθύνονται για την ύπαρξή τους. Να απαιτήσουν το κράτος να πάρει μέτρα.

ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΚΥΛΩΝ ή οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις ζώων ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, (ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και αυτοί που διαμαρτύρονται για την κατασπάραξη του κοπαδιού τους) ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΥΡΝΙΑ ΤΩΝ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ.

Ας κατανοήσουμε λοιπόν  ότι  ΕΜΕΙΣ  ευθυνόμαστε για την ύπαρξη των  αδέσποτων ζώων,  εμείς ευθυνόμαστε για τον επώδυνο θάνατο των αιγοπροβάτων και ας μην χύνουμε “κροκοδείλια” δάκρυα, γιατί εμείς αφήνουμε τους σκύλους μας να γεννάνε,  καθιστούμε τα μικρά τους αδέσποτα και αυτά στην συνέχεια επιτίθενται στα άλλα ζώα όταν βρίσκονται πεινασμένα και παρατημένα.


ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ

Όσα  αδέσποτα και αν σκοτωθούν πάλι στον ίδιο παρανομαστή θα βρισκόμαστε. Στειρώστε τα σκυλιά σας ή μην τα αφήνετε να γεννάνε, προφυλάσσοντάς τα κατά τις ημέρες του οίστρου.

Αν τύχει παρόλα αυτά να γεννηθούν ζώα και δεν τα επιθυμείτε μην τα αφήνετε να γίνουν 2-3 μηνών και μετά να τα εγκαταλείψετε.

Όσο σκληρό και αν ακούγεται, πηγαίνετε τα μόλις γεννημένα μωρά στον κτηνίατρο για ευθανασία. Το κόστος είναι ελάχιστο. Είναι προτιμότερο γι’ αυτά παρά η εγκατάλειψη και το όσα άλλα δεινά τα περιμένουν.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν και αυτοί  στο σταμάτημα των δολοφονιών  χιλιάδων ζώων,  περιφρουρώντας τη γειτονιά τους, το χωριό τους, την περιοχή τους, βοηθώντας έτσι να μπει ένα τέλος στον διασυρμό της Κρήτης και στον θάνατο τόσων ζώων.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με 24 σωματεία εκ των οποίων τα 12 από την Κρήτη και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Φιλοζωικών Συλλόγων ζητούν από την  Εισαγγελία Εφετών Κρήτης  και τις κατά τόπους Εισαγγελίες να δώσουν  εντολή σε όλα τα αστυνομικά τμήματα του νησιού και στις αστυνομικές αρχές να διενεργούν  επισταμένους ελέγχους μαζί με την κτηνιατρική Διεύθυνση του κάθε νομού  σε όλη την περιοχή της επικράτειας του καθενός.

Έτσι θα μπορούν να διαπιστώνουν τις παραβατικές καταστάσεις  που σχετίζονται, με το κατάλληλο και υγιεινό κατάλυμα, την κατάλληλη τροφή, το νερό,  τα σκεύη  της τροφής και του νερού, τον κτηνιατρικό έλεγχο, τη μόνιμη αλυσόδεση και την  παντελή απουσία εκγύμνασης των σκύλων, την ύπαρξη ή όχι ηλεκτρονικής σήμανσης, την απίσχναση αυτών,  την απομόνωση των ζώων σε ορεινές  περιοχές, εκεί όπου δεν τα βλέπει ανθρώπου μάτι, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ…


Να προχωρήσουν σε  συστάσεις άρσης της παραβατικής κατάστασης άμεσα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών να προβούν σε μηνύσεις, συλλήψεις  και πρόστιμα.

Οι έλεγχοι να σταματήσουν  ΜΟΝΟ  όταν αρθεί η παραβατική κατάσταση σε όλη την Κρήτη, όταν αποκατασταθεί η  ευνομία, η διατάραξη της ηθικής, η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ζώων, η αποκατάσταση των πολιτιστικών αξιών και του σεβασμού στην υπόλοιπη ζωή του πλανήτη.

Να προηγηθεί η δέουσα ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε. για την διενέργεια ελέγχων καθώς και συνεχής καμπάνια ευαισθητοποίησής της.

Τους καλούμε να πάρουν εκείνα τα μέτρα που θα προλάβουν και θα περιορίσουν τους θανάτους ή το σακάτεμα  τόσων ζώων είτε  με πυροβολισμούς, είτε με δηλητηρίαση είτε με κρέμασμα είτε με  οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Ίσως φανούν όλα αυτά υπερβολικά σε κάποιος. Δεν είναι όμως τίποτα περισσότερο από την  εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, την οποία ουδείς δεν πρέπει να αγνοεί. Όποιος δεν μπορεί να την εφαρμόσει, ας μην έχει ζώα.

Ας πάψουμε  επιτέλους να βλέπουμε  τα πάντα  ανθρωποκεντρικά ή να θεωρούμε ότι τα πάντα γυρίζουν γύρω από εμάς και μόνο για μας. Τα ζώα έχουν δικαιώματα κατοχυρωμένα από νόμους τόσο εθνικούς όσο και διεθνείς και η φύση με τον δικό της τρόπο εκδικείται.

Η αν δεν μας αγγίζουν αυτά  ας σκεφτούμε την απώλεια των εισοδημάτων μας που προκύπτει από την μειωμένη εισροή τουριστών στον τόπο μας.

Τα φιλοζωικά σωματεία της Κρήτης  και πολλές χιλιάδες πολίτες δηλώνουν την απόφασή τους, αν δεν αλλάξει άρδην και άμεσα η κατάσταση αυτή στην Κρήτη  να ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές καθώς και να ενημερώσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για  τα όσα τριτοκοσμικά συμβαίνουν στην χώρα μας σε βάρος των ζώων.

Τέλος  και ευκαιρίας δοθείσης προτείνουμε η Περιφέρεια και οι Δήμοι να προχωρήσουν  σε:

-     Ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  του κοινού σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων.

-     Διενέργεια ενημερωτικών συζητήσεων στα σχολεία με ευθύνη  τους σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία σε συνεχή βάση και όχι πυροτεχνικά.

-     Έγκριση κονδυλίων  στους προϋπολογισμούς των Δήμων για στειρώσεις αδέσποτων  σκύλων και γατών,  για την σίτισή τους, για εκπαιδευτικά σεμινάρια στα σχολεία, την χρηματοδότηση των οικονομικά ασθενέστερων  τάξεων για την στείρωση των ζώων τους.


Το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα - εκτός των άλλων - κατά την διάρκεια της διαβούλευσης ανέδειξε και την τεράστια δύναμη των πολιτών που ασχολούνται με τα ζώα - ανέρχονται σε πάνω από  ένα εκατομμύριο - αφού ήταν το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα σχέδιο νόμου με 3.000 σχόλια έναντι 200 και 300 σχολίων που έγιναν για άλλα νομοσχέδια.

Ας δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί, ο καθένας στον τομέα του  ώστε  η νέα τουριστική περίοδος να βρει μια άλλη Κρήτη, και όχι αυτή που μας ντροπιάζει σαν ανθρώπους και σαν χώρα. Αυτός είναι και ο στόχος αυτής της παγκρήτιας σύσκεψης».

Διαβάστε επίσης:

«Δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων στην Κρήτη!»

http://zoosos.blogspot.com/2011/05/blog-post_8678.html

2 σχόλια:

  1. I would like to express my personal gratitude to Natasha Bompolaki and the other hard working members of this committee for being a voice for the animals here in Crete and indeed throughout Greece. Whilst many of us struggle to face and meet the daily catastrophes in localized areas of Crete, we and the animals for which we care desperately need this vital and the only official voice that can reach the ears of those that can act to make changes for advancement.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thank you, Ms Bombokaki and your team, for this lucid and incisive speech on the catastrophic situation for animals in Crete and the ways to improve it. If authorities on the island acted on your words, the change would soon be noticed.

    It will take the co-operative efforts of all concerned to reform the image Crete has earned, both within Greece and abroad, as a hell for animals and anyone who cares about them. If those who attended this meeting have the will to end the suffering, it can be done. After years of increasing struggle against a situation which has worsened over time, not improved, many fear that such meetings are mere ineffectual displays of apparent concern which will yet again result in no significant action by those in power - just empty words. There is a lot of despair and anger. We need to see the police, church and local authorities apply their powers and leadership to achieve NOT some great wonder but merely the standard of behaviour towards other creatures that all people expect of civilised communities.

    For your untiring efforts to make this happen, we applaud you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή