Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αφανίζουν με μπουλντόζες το φυσικό περιβάλλον των θαλάσσιων χελώνων!


Μαθητές της έκτης τάξης δημοτικού επισκέφτηκαν στις 2 Απριλίου τον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη Μεσσηνίας στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου τους.
Μετά από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον σταθμό, οι μαθητές έγιναν μάρτυρες ενός διαφορετικού μαθήματος. Καθώς περπατούσαν προς την θάλασσα προκειμένου να δουν τις περίφημες θίνες του Κυπαρισσιακού Κόλπου και τη δεύτερη πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, βρήκαν ένα σκαπτικό μηχάνημα να στρώνει έναν δρόμο και ταυτόχρονα να καταστρέφει μέρος του σημαντικού οικοσυστήματος των αμμόλοφων καθώς χρησιμοποιούσε την άμμο για την κατασκευή του δρόμου.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι εργασίες αφορούν την κατασκευή πέντε δρόμων από τον δασικό δρόμο κάθετα μέχρι την παραλία ανάμεσα στον Αγιαννάκη και την Ελαία. Για τις εργασίες κόπηκαν δέντρα του παράκτιου δάσους της Ελαίας, καταστράφηκαν θίνες και η ευάλωτη βλάστησή τους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν υλικά από κοίτη ποταμού. Αλήθεια, για τις εργασίες αυτές, που γίνονται από τον Δήμο Τριφυλίας, υπάρχει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων;


Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»: «Ο Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου. Η παράκτια ζώνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστήματα θινών στην Ελλάδα και γειτονεύει με το παράκτιο δάσος της Ελαίας. Η παράκτια και η θαλάσσια ζώνη του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου εντάσσονται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 “Θίνες Κυπαρισσίας” και “Θαλάσσια Περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας” αντίστοιχα.

Το 2002 ολοκληρώθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και υποβλήθηκαν στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Διαχειριστικό Σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος Life-Nature “Εφαρμογή Διαχειριστικού Σχεδίου για την Caretta caretta στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο”. Αυτά προτείνουν μέτρα τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα επιτρέψουν ταυτόχρονα  την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας.

Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια για την ενημέρωση του κοινού και ειδικά των μαθητών. Τους χειμερινούς μήνες είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης, ενώ από τα μέσα Μαΐου μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των οικοσυστημάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της. Σημαντικό μέρους του έργου μας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας για τις θαλάσσιες χελώνες, των οποίων οι λίγοι πληθυσμοί που επιβιώνουν απειλούνται με εξαφάνιση».

1 σχόλιο: